LUKU 7 – KANNATTAVUUS ENNEN KAIKKEA

PALKKIOTASO

Itselle määrittelemäsi palkkiotason on hyvä perustua jonkinlaiseen tavoitetulotasoon. Lue lehtiä, ota selvää ja yritä hahmottaa, mikä samanikäisten ja saman koulutusasteen ihmisten keskimääräinen ansiotaso on. Vuonna 2015 suomalainen keskiansio oli pitkästi 3000 euron paremmalla puolella. Monet kääntäjät kavahtavat: niin paljon! Ansioista puhuttaessa on oltava realisti, muttei liian vaatimaton. Melko ajankohtaisia palkka- ja muita talouden tilastoja on esimerkiksi Tilastokeskuksella ( http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_palkat.html). Mihin ammattiin itse vertaat kääntäjän ja tulkin ammattia? Millaiset ansiot niissä ammateissa toimivilla on?

 

Mieti myös, onko tavoitteenasi tulla toimeen pelkästään kääntämisellä vai haluatko vain hankkia sivuansioita. Jälkimmäinenkin on kunniallinen näkökulma, kunhan kääntäminen on ammattimaista. Älä kuitenkaan silloinkaan alihinnoittele käännöstöitäsi, hintojen nostaminen myöhemmin on aina vaikeampaa, jos päätätkin siirtyä täysipäiväiseksi kääntäjäksi ja jollet itse arvosta työtäsi hinnoittelussasi, niin eivät sitä muutkaan varmasti tee. Muista, että omilla valinnoillasi vaikutat samalla koko alan hintatasoon.

 

Myös käännösalan eri järjestöt tekevät palkka- ja palkkiotasovertailuja. Niihin kannattaa tutustua, jotta saa jonkinlaista kuvaa nykyisestä ansiotasosta ja yleisesti käytetyistä hinnoittelukriteereistä.

 

Hinnoittelun perustana on maalaisjärki ja rationaalinen asenne talousasioihin ja taloudenpitoon. Älä vetoa siihen, että olet humanisti etkä ymmärrä numerojuttuja. Kaikkien ei tarvitse olla tilinpäätösnikkareita, mutta humanistinkin on syytä hahmottaa normaalin taloudenpidon perusteet.

 

Hyvä kirjanpitäjä on arvokas apu, mutta pienimuotoisesta kirjanpidosta voi selvitä itsekin – yritysmuodosta riippuen. Kirjanpitäjä tosin osaa oman asiantuntijuutensa perusteella neuvoa muun muassa verotukseen liittyvissä asioissa. Kaikkea ei tarvitse tietää eikä opetella tekemään itse, jos löytää hyvän ammattilaisen vastaamaan esimerkiksi verolainsäädännön seuraamisesta ja muista aikaa vievistä ja asiantuntijuutta vaativista tehtävistä. Mieti myös, olisiko mielekkäämpää keskittyä omaan ydinosamiseesi eli kääntämiseen ja/tai tulkkaamiseen sen sijaan, että tuhlaisit aikaa ja hermoja asioihin, joita et osaa yhtä hyvin. Asiantunteva paikallinen kirjanpitäjä tuntee myös paikallisen verotoimiston käytännöt, muistuttaa tärkeistä päivämääristä ja seuraa kannattaisiko ennakkoveroja nostaa tai alentaa jne.